“Νatural Sea Salt Footbath” Erasmus+ project video

Από την αρχαιότητα (Ιπποκράτης 450Π.Χ.) ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού αλατιού, η αγγλική λέξη salary προέρχεται από το λατινικό salarium
(πληρωμή με αλάτι). Έρευνες τονίζουν τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη βελτίωση των μυοσκελετικών προβλημάτων και των αλλεργιών. Επιπλέον, η χρήση του βιολογικού δυόσμου, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, καθιστούν αυτά τα 2 προϊόντα σημαντικά για την παράγωγή καινοτόμου νέου προϊόντος από τους μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ Κατερίνης.

Οι Μαθητές από το ENEEΓΥΛ Κατερίνης πραγματοποίησαν ένα φυσικό προϊόν σε 4 βήματα.

1. Πρώτα διάβασαν τι μπορούν να κάνουν, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ ως νεωτεριστικό προϊόν. Οι μαθητές, αφού έψαξαν αρκετά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν άλατα μπάνιου με αιθέρια έλαια και χρησιμοποιώντας φυσικό αλάτι και βιολογικό δυόσμο. Το αλάτι χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή εποχή για τα θεραπευτικά του στοιχεία. Στην περιοχή μας έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα Αλυσίδα Αλατιού στο Κίτρος, οπότε ήταν πολύ εύκολο να το επισκεφτούν και να μάθουν περισσότερα για τη συλλογή του αλατιού. Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2021.

2. Το επόμενο βήμα μας ήταν να καθαριστεί το αλάτι στο σχολείο μας στο εργαστήριο Οικονομίας και Διοίκησης. Επίσης, οι μαθητές έμαθαν για τις αλυσίδες αλατιού σε όλο τον κόσμο.

3. Μετά μαζέψαμε τον δυόσμο από την αυλή του σχολείου μας, τον καθαρίσαμε και τον στεγνώσαμε στο εργαστήριό της Γεωπονίας .

4.. Το τελευταίο μέρος της προσπάθειάς μας ήταν να επισκεφτούμε το εργαστήριο της Ελένης Καρσιώτη στο Λιτόχωρο Πιερίας, για να φτιάξουμε το προϊόν. Η Ελένη Καρσιώτη μας έδειξε κάθε βήμα της παραγωγής. Ακολουθήσαμε τη συνταγή και τελικά τα καταφέραμε.

Οι μαθητές μας ήταν τόσο ενθουσιασμένοι σε όλη τη διαδικασία, μαθαίνοντας πώς να κάνουν κάτι νέο και εύκολο.